onsdag den 6. november 2013

Afslutning på praktikforløbet

Nu er vores praktikperiode her i Vietnam ved at være slut, og vi sidder nu i Ho Chi Minh City i vores mellemuge og tænker tilbage på vores ophold og oplevelser i Hanoi.

Afslutning på forløbet:
For at opsumere hele forløbet, vil vi her til sidst beskrive vores sidste dage i praktikken og vores efterfølgende indtryk og tanker om arbejdet og hverdagen i Hanoi.

Center:
Her afholdte vi afslutningsvis præsentationer om ADHD og Autisme for forældrene til børnene på centeret. De fremmødte forældre var meget interesseret, og havde et hav af spørgsmål og bekymringer omkring deres børn, som vi så vidt som muligt prøvede at besvare. Efter at have fået lidt bedre indsigt i ADHD og Autisme, virkede forældrene mere lettede og fortrøstningsfulde, fordi vi havde lagt vægt på at De også selv kunne bidrage og hjælpe deres børn med forskellige øvelser og kommunikationsværktøjer. Præsentationerne endte begge gange med at forældrene begyndte at udveksle bekymringer, oplevelser og erfaringer, hvilket vi kunne se på forældrene var meget opløftende.  
Selve afslutningen og den sidste dag var mere formel. Her fik vi et par ord med på vejen fra centerleder (Mrs. Trang) og lærerene, heriblandt Mrs Qyinh, om vores arbejde på centeret, hvilket de synes de havde lært meget af og blevet inspireret af. Vi fik derudover gaver og kram :)
 Det var vigtigt for os at få videreformidlet de principper og værktøjer vi havde succes med i interventionen med børnene, for at børnenes udvikling fortsætter. Bl.a. filmede en af lærerne en af vores interventioner for at se opbygningen og progressionen af øvelserne.

Børnehaven:
Vi afholdte vores afsluttende workshop om mandagen i den sidste uge vi havde i børnehaven. Her var inviteret flere børnepsykologer, NCE's fakultetsleder, forældre, lærerne- og ledelsen i børnehaven.
Her skulle vi præsentere de problematikker vi havde fundet og arbejdet med i de ti uger i børnehaven.
Det betød at vi fortalte om ADHD, DCD (Developmental Coordination Disorder), Concentration Difficulties og Body Awareness. Vi havde en kort teoretisk introduktion til hvert emne, efterfulgt af praktiske forslag til øvelser som vi har haft succes med hos de udvalgte børn.
Efter hvert emne var der mulighed for at de deltagende kunne stille spørgsmål, hvilket gav anlæg for flere gode diskussioner og en masse kreative tanker for at kunne besvare spørgsmålene :)
Efter vores præsentation af workshoppen, fik vi flere store ord med på vejen fra de fremmødte forældre og lærere.
De sidste par dage blev brugt på at få afsluttet alle vores projekter, få informeret forældre og lærere om deres videre arbejde med børnene og afslutningsmiddag med lærerne, samt udveksling af gaver.    

 - Både på centeret og i børnehaven glæder de sig meget til at få nye fysioterapeutstuderende. De er meget taknemmelige, men har samtidig også store forventninger til det arbejde vi udfører med børnene, hvilket var en stor motivationsfaktor for os. 

Overvejer du praktik i Hanoi, synes vi du skal tænke over følgende:
  • Modul 9 er selvsagt lidt anderledes her end hvis du tog den derhjemme.
  • Da der ikke er en klinisk vejleder til at guide dig igennem forløbet, stiller det store krav til selvdisciplin og engagement, især fordi der bliver forventet meget af dine kompetencer. Vi har oplevet at De er meget ivrige efter at få al den hjælp vi kan tilbyde og al vores viden kommer virkelig til nytte. Derfor gav vi os 110%, hvilket vi åbenlyst kunne se gjorde en markant forskel både hos børnene, lærerne og forældrene. 
  • Vi havde ikke store erfaringer med børnefysioterapi på forhånd, hvilket gjorde at vi var nødt til at medbringe bøger og søge anden litteratur på nettet, for at kunne forberede os på arbejdet med de problemstillinger vi stødte på.
  • Arbejdet med børnene lagde sig mere op ad modul 4 stof, frem for manuelt fra modul 6 og 8. Fysioterapien handler om sansestimulering gennem træning, bevægelse og leg, med børn i alderen 3-6 år. Dvs. intet manuelt briksearbejde. En idé kan derfor være at læse op på, og medbringe litteratur fra modul 4, træning og bevægelse (træning med børn).
  • Anden litteratur vi havde stor glæde af var: 'Pædiatrisk fysioterapi', 'Motorisk usikre børn', 'Krop umulige unger'.
  • Som tidligere beskrevet handler en stor del af praktikken om at videreformidle viden om fysioterapi til lærerne, forældre og andre omkring de motorisk udfordrede børn i børnehaven. Man skal derfor være forberedt på at de forventer at du beskriver alle de øvelser du laver med børnene og forklarer formål og udførelse. Vi skulle aflevere evaluering hver uge med beskrivelse af ugens interventioner og fokus, og en plan for den kommende uge.  

Alt i alt, vi har lært SÅ utroligt meget i de ti uger vi har været afsted, og ikke kun om fysioterapi, men også om os selv, kulturelle forskellige og indblik i et sundhedssystem hvor adgang til behandling ikke er en selvfølge (hermed bliver vores tilbud til børnene meget værd!!). Set i bakspejlet ville vi på ingen måde være foruden. Det er en oplevelse for livet og vi kan "varmt" anbefale det :)

Btw, I kan tilmelde jer facebookgruppen 'Danskere i Vietnam'. Her kan I komme i kontakt med andre danskere der enten bor eller er i praktik i Vietnam, og være behjælpelige med alt fra at finde et sted at bo til hvor det er godt at gå i byen. (Vi kan anbefale 'Barbetta', 'Madake', 'Lounge88', 'TapTay' og 'Lighthouse') :)

Mange hilsner: Julie, Josephine og Adrian

Ingen kommentarer:

Send en kommentar